VALKYRIES

De onorthodoxe denktank voor de moderne oorlogsvoering.

Uncategorized

Commando’s richting front, beetje laat kabinet, en erg schijnheilig.

Het kabinet onderzoekt of het mogelijk is om Nederlandse commando’s in te zetten die Iraakse speciale eenheden vlak achter het front helpen met de strijd tegen terreurgroep IS.

Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie afgelopen vrijdag.

In de lijn der verwachting gaat Nederland weer ten strijde als de oorlog bijna gewonnen is. Natuurlijk moet ook deze regering in stand houden dat wij wel een beetje mee willen profiteren van de oorlog, maar liever niet mee willen vechten. Zo landt de Prinses Irene-Brigade ruim twee maanden later na D-Day op de Normandische kust, maar… we zijn geland op Normandië; die staat op het vaandel. Ook het Nederlandse verzet voelde zich pas heldhaftig genoeg om in actie te komen nadat duidelijk was dat de Duitsers goed en wel verslagen waren, waarna ze vooral uitblonken in het mishandelen en kaalscheren van vrouwen en meisjes, natuurlijk de goede en de ‘wel’ heldhaftige verzetsstrijders daargelaten. Tijdens de Koreaanse oorlog begon Nederland pas troepen te leveren onder zware druk van de Amerikanen, waar zij uiteindelijk wel hard hebben gevochten. Tijdens Desert Storm in 1991 deed Nederland een beetje mee in het veilige Noord-Irak, maar deed zij niet mee met de grondoorlog. Anders was het in Bosnië, waar Nederland wel op tijd bij was, maar de regering te laf om daadkrachtig in actie te komen.

De oorlog in Afghanistan begon in 2001 onder de naam Operation Enduring Freedom. Een coalitie bestaande uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Frankrijk en de Noordelijke Alliantie vielen de Taliban in Afghanistan aan. Ook hier kwam Nederland pas opdagen nadat, tenminste dat dachten wij met zijn allen, de Taliban was verslagen. Toen Nederlandse militairen uiteindelijk werden ingezet in Uruzgan, waar de Taliban momenteel weer op de stoep staat, werden zij wel gedwongen om te vechten en hard ook! Dat was even schrikken voor de regering, die maar bleef roepen dat het een opbouwmissie was. En natuurlijk de inval in Irak in 2003; ook hier kwam Nederland pas aanzetten nadat het leger van Sadam Hoessein verslagen was.

Waar ligt het nou aan dat de regering zelden of nooit beslist om mee te vechten, om mee te doen vanaf het begin? Want meedoen willen we wel, maar dan wel als de vijand verslagen is. En mochten we toch meedoen vanaf het begin, dan het liefst vanuit de lucht, want dat is het meest veilig. Zijn wij nou een volk wat niet wil vechten, of zijn wij een volk geleid door mensen die niet willen vechten, maar wel willen meeprofiteren om eigen zakken te vullen belang?

Beste Kabinet, het is eigenlijk te triest en beschamend voor woorden om nu pas eenheden tot net achter het front in te zetten tegen IS om nog snel even van de overwinning mee te kunnen profiteren. Staat weer mooi op een vaandel: “Mosul”. Meerdere, internationale, commando-eenheden vechten al enkele jaren mee tegen IS, natuurlijk ‘deels’ uit eigen belang. Wordt het daarom niet eens tijd om onze commando’s in te zetten waar ze voor zijn?!

The BBC obtain photos showing British special forces in Syria

De Britse SAS in Syrië.

 1. Duchesne

  Best raar deze wereld, ga je als militair naar een land om vrede te brengen en terrorisme te bestrijden, haalt je eigen regering ondertussen diezelfde terroristen binnen, geeft ze geld en onderdak en laat ze los op de vrouwen en kinderen van diezelfde militairen.

  En dan mag je als militair jezelf afvragen wie nu eigenlijk echt de vijand is….

  Via het stembiljet zal er in Nederland niets veranderen, het is een kleine groep die met slinkse streken en smerige trucjes de macht blijft houden, ongeacht of de bevolking ze niet meer wil. Alleen politie en leger kunnen in Nederland de democratie herstellen, maar de leiding van beide diensten zijn de ja knikkers van de regering. Het zijn de lagere rangen die het verschil gaan maken.

 2. Duchesne

  Hele linke soep. De ene militie is de andere niet en tegen betaling leveren milities buitenlandse strijders en dus ook commando’s gewoon aan IS uit.
  Komt verder de vraag wat Nederlandse commando’s daar willen doen. Wil je IS aanpakken dan moet je hun olieklanten en hun financiers aanpakken. Turkije en Saoedi Arabië onder andere….
  Zonder geld is er weinig oorlog, kogels kosten geld, wapens idem en feitelijk alles kost geld. Zonder Erdogan was IS al lang geleden geruimd.

  Inzet van Commando’s: begin in eigen land want hier is het toekomstige slachtveld. En voorkomen is beter dan nablussen.
  Genezen doet onze regering niets, etterende wonden maken des te beter.

Geef uw mening

Thema door Anders Norén

%d bloggers liken dit: