Bij een revolutie denkt men al gauw aan rebellerende jongeren die massaal de straten onveilig maken met brandbommen, of aan boe-roepende menigtes die overheidsgebouwen bestormen. Toch zullen deze vormen van protesten steeds minder te zien zijn in onze westerse maatschappij.

Waar vroeger demonstranten nog ‘’massaal’’ de straat opgingen om hun ongenoegen te uiten gebeurt dit nu veelal bij de mensen achter de voordeur. Revoluties worden tegenwoordig gevoerd op internet, waar protest-websites de plaats hebben ingenomen van de protest-pleinen, waar protestborden plaats hebben gemaakt voor snelle Twitter- en Facebookberichten.

Arnold Karskens riep begin dit jaar al dat “een volksopstand in Europa zou uitbreken”. Hij sprak over een “Europese Lente”. Daarna moest hij zich verdedigen tegenover diverse media, want er zou nog helemaal geen revolutie begonnen zijn. Maar hij heeft toch wel gelijk. De revolutie is namelijk wel degelijk begonnen, alleen de demonstranten op straat ontbreken waardoor het lijkt of er niks aan de hand is.

De politiek, defensie, de media, banken, allen denken zolang er geen schreeuwende menigte op het Binnenhof staat hebben we niks te vrezen. Niks aan de hand, gewoon doorgaan waar we mee bezig zijn. Totaal onder de radar komt ondertussen een volk in opstand tegen het establishment dat zich  massaal verenigt en verbindt op het internet. Door gebruik te maken van verschillende protest-websites en via Facebook en Twitter wordt door miljoenen mensen hun ongenoegen razend snel gedeeld. Deze maatschappelijke internetrevolutie heeft ervoor gezorgd dat mensen als Trump aan de macht komen. De menigte kan niet meer geïndoctrineerd worden door het eenzijdige NOS/RTL4-nieuws. Deze menigte kijkt massaal naar websites als Geenstijl, FTM of TPO (en natuurlijk Valkyries) en naar andere anti-establishment websites, die een andere boodschap verkondigen.

Ook de Amerikaanse “gevestigde” media en politiek heeft geen rekening gehouden met de macht van internet, waar mensen massaal hun ongenoegen tegen Clinton deelden en in protest kwamen tegen de gevestigde orde. Dat een man als Trump president is geworden kan zeker als een revolutionaire ontwikkeling worden beschouwd. De nieuwe president van het machtigste land ter wereld, die heeft verkondigd geen moslims meer toe te willen laten op zijn grondgebied, zal, ook in Europa, grote veranderingen teweeg gaan brengen, dankzij een maatschappelijke internetrevolutie waar miljoenen mensen aan hebben bijgedragen.

Het is niet voor niks dat, veelal in dictaturen, het internet, of social-media, er zo nu en dan uitligt. In dictaturen weten ze als geen ander hoe essentieel internet voor revolutionairen is. De Arabische ellende is ook “mede” ontstaan door het gebruik van internet, waar groepen demonstranten zich razendsnel konden verenigen en hun informatie konden delen.

Brexit, het Oekraïne-referendum en de Amerikaanse verkiezingen zijn gewonnen door het gebruik van internet. Het internet is waar het volk, anno 2016, in opstand komt. Ja, Karskens heeft gelijk, de revolutie is begonnen!

Afbeeldingsresultaat voor modern revolution