VALKYRIES

De onorthodoxe denktank voor de moderne oorlogsvoering.

Uncategorized

Oorlog door klimaatverandering? Onzin!!! of heeft de generaal gelijk?

Volgens generaal Middendorp is de klimaatverandering de bron van conflicten en oorlogen, grote vluchtelingenstromen en voedt het extremisme. Volgens hem is het klimaat ook de veroorzaker van het conflict in Syrië.

Natuurlijk heeft de generaal hier wel degelijk een goed punt. Het is natuurlijk ook wel logisch dat, als er een tekort is aan voedsel en schoon drinkwater, erom gevochten wordt. Om tot die conclusie te komen hoef je geen generaal te zijn. Vanaf het moment dat de mens rechtop is gaan lopen slaan ze elkaar al de hersens in om ‘het beste stuk’ land. Hele volksstammen werden gedwongen om te verhuizen, vaak op vlucht voor een concurrerende stam die het had voorzien op hun habitat. Het is dus niks nieuws dat mensen elkaar bestrijden voor betere leefomstandigheden, of op zoek gaan naar een beter leefgebied; dat is van alle tijden.

Dat Nederlands hoogste generaal de klimaatverandering de bron noemt van conflicten is eigenlijk best zorgelijk. Het betekent eigenlijk dat men ‘het ware probleem’ weer niet durft te benoemen. Het is natuurlijk erg gemakkelijk om het klimaat de schuld te geven van de huidige conflicten, die kan niks terug zeggen en je beledigt er niemand mee. Het past natuurlijk ook wel een beetje in het Nederlands denken. Net als voor de Tweede Wereldoorlog bleven we ook de andere kant opkijken; werd de echte dreiging ook niet benoemd. Wellicht hadden Nederlandse bevelhebbers toentertijd het Nazi-expansionisme ook toe kunnen schrijven aan klimaatverandering, om de Nazi’s maar niet tegen de schenen te schoppen.

Het conflict in Syrië gaat om de olie, punt. De grootste olievoorraden ter wereld bevinden zich rond de Perzische Golf. Ten noorden van Qatar ligt een gigantisch gasveld, het grootste ter wereld. De Perzische Golf is daarom voor de wereldolietoevoer van levensbelang: ongeveer een derde van alle aardolie komt hier vandaan. Meer dan de helft van alle aardoliereserves – voor zover we weten – bevinden zich in dit gebied. Europa, samen met Amerika, zijn de grootste afnemers van deze olie en zijn daarom de directe oorzaak voor de intense Amerikaanse/EU bemoeienis in Syrië. De aardolie moet uiteindelijk, via de  (Qatar-Turkije)pijpleiding, miljoenen Europese huishoudens gaan voorzien van warmte en woon-/werkverkeer.

Afbeeldingsresultaat voor qatar syria gas pipeline

Het conflict in Syrië draait voornamelijk om deze pijpleiding, deze moet namelijk door Syrisch grondgebied gaan lopen, oftewel Sjiitisch grondgebied, terwijl de bron van de aardolie in Soennitische handen is. (Sjiitisch Iran is daarom ook geen optie voor de pijpleiding.) Van de bron (Qatar) tot aan Europa ligt de aankomende pijpleiding dus in Soennitische handen waarbij Turkije het laatste Soennitische land is voordat de olie Europa binnenstroomt. Sjiitisch Syrië vormt dus een blokkade voor de Soennieten die de complete route van de pijpleiding in handen willen hebben. De Sjiieten, Iran en Irak, met steun van Rusland, zullen er daarom alles aandoen om Syrië onder Sjiitisch gezag te behouden. De Sjiieten willen namelijk ook een pijplijn. De Sjiitische pijpleiding, waar de oliebron op Iraans grondgebied begint, willen de pijpleiding via Iran, Irak, Syrië en Libanon (allen Sjiitisch) richting Europa laten lopen. Voor de Sjiieten is het dus cruciaal dat Assad, een Sjiiet, aan de macht blijft in Syrië. De rol van Rusland hierin heeft te maken dat zij de primaire gasleverancier van Europa willen blijven, zij zitten dus niet te wachten op een nieuwe concurrent. Zie hier ‘’bijna’’ alle ingrediënten van het conflict in het Midden-Oosten, waarbij klimaatverandering maar een klein mespuntje smaak toevoegd.

Door Europa, Turkije, Amerika, Rusland, Iran en de Golfstaten is het Syrië-conflict uitgelopen in een proxy-oorlog die al jaren duurt.

Het ware probleem van conflicten draait om grondstoffen en overbevolking waarbij religie gebruikt wordt door machthebbers om hun onderdanen te verenigen om zodoende hun machtsbasis te vergroten ten behoeve van hun expansiepolitiek. En om deze machthebbers, met hun religie, niet tegen de schenen te schoppen zeggen we maar dat de klimaatverandering de boosdoener is van alle conflicten…. Best laf!

  1. Petra DeBoer

    Assad is geen sjiiet maar een alawiet. De rest van het verhaal klopt en deze proxy oorlog is een vies goor spel met burgers die de dupe zijn.

  2. Robbert

    Geweldig artikel!! Kort, overzichtelijk en het beschrijft precies waarom er conflicten zijn in het Midden-Oosten.

Geef uw mening

Thema door Anders Norén

%d bloggers liken dit: