VALKYRIES

De onorthodoxe denktank voor de moderne oorlogsvoering.

Uncategorized

Uitzendgebied Calais; herkenbaar voor de (oud)militair?

Het zal niet lang meer duren of de regio rond Calais zal menig militair doen denken aan een uitzendgebied. Ik heb in het verleden civiele konvooien moeten beveiligen in Irak, dat was nodig omdat de ‘straatarme’ bevolking anders de trucks plunderde en de chauffeur doden. De beelden van Calais doen me terug denken aan Irak, helaas is het nu dichter bij huis. Bijna 10.000 immigranten leven momenteel in het getto van Calais en het aantal blijft maar groeien. Door middel van het  opwerpen van levensgevaarlijke wegblokkades, gepaard aan een hoop geweld en agressie proberen de immigranten de chauffeurs tot stoppen te dwingen. Dan springen zij, op de World-War-Z– manier, massaal op de vrachtwagen en snijden zich via het canvas naar binnen ”in de hoop’ er aan de andere kant van het Kanaal er weer uit te kunnen.

Omdat Nederland zwaar profiteert van de handel met Groot-Brittannië, wat tot in den treure werd herhaald tijdens de Brexit-campagnes, zal Nederland er natuurlijk alles aan doen om hun handelsroutes veilig te stellen. Net als de koopvaardijschepen rond Somalië beveiligd moeten worden door mariniers tegen piraterij moet Defensie straks ook de koopvaardijtrucks beveiligen tegen straatarme immigranten. Er zijn namelijk best wel overeenkomsten tussen de piraterij in Somalië en de immigranten in Calais. Want net als in Somalië ontwikkeld het getto van Calais zich ook tot een broedplaats van (zee)rovers welke gekweld word door chaos, werkeloosheid en een gebrek aan  functionerend centraal gezag. Het getto is een vrijhaven voor (gewapende)bendes, die zich tegoed doen aan maffiapraktijken, (kinder)prostitutie en het roven van vrachtwagens. Want gaat het nu alleen nog om een poging om de oversteek van het kanaal te bereiken, het zal niet lang duren of de vrachtwagens zullen beroofd worden, of misschien erger, chauffeurs zullen verdwijnen in het getto en pas worden vrijgelaten als er losgeld is betaald. U vindt het ver gezocht, we zullen zien. Wie had ooit verwacht dat er in de 21ste eeuw nog schepen beveiligd moesten worden tegen piraten?

Afbeeldingsresultaat voor Vessel Protection DetachmentAfbeeldingsresultaat voor Vessel Protection DetachmentMariniers beveiligen de koopvaardij rond de hoorn van Afrika.

Doordat de Fransen het, onbegrijpelijk, zover laten komen, verwacht ik van de Nederlandse regering dat zij onze chauffeurs gaan beveiligen met onze Bushmasters. Volgens de regering verdienen wij veel door de handel met Groot-Brittannië; dan moet zij ook zorgen dat deze (zee)handelsroutes veilig zijn. Natuurlijk klinkt het heel grappig, Nederlandse civiele konvooien beveiligen in Europa. Dat doen we toch alleen in risicolanden zoals Mali ? Maar helaas, en militairen kunnen dat beamen, lijkt Calais steeds meer op een uitzendgebied.  Helaas zullen dit soort getto’s steeds meer gaan voorkomen binnen de EU. Het zijn deze getto’s waar de beginselen van een burgeroorlog zullen ontstaan, het zijn deze getto’s die de voetsoldaten zullen produceren. Vergezocht??? Wel voor degenen die de andere kant op blijven kijken.

Afbeeldingsresultaat voor konvooi beveiligingAfbeeldingsresultaat voor calais truck attacksNederlandse Mariniers beveiligen konvooi in Irak 2003, binnenkort ook in de EU nodig?
  1. Anoniem

    https://youtu.be/LPjzfGChGlE

    Pas zelfde wereldomspannende redenering toe op plaatselijke en huidige problemen, resultaat?

    Geen idee wat er aan de hand is maar, de laatste 25jaar bevestigen ‘we leven in interessante tijden’.

Thema door Anders Norén