VALKYRIES

De onorthodoxe denktank voor de moderne oorlogsvoering.

Uncategorized

De Nederlandse soldaat loopt al ruim 25 jaar voor schut!

De bestaande kledinglijnen en helm binnen Defensie stammen uit het begin van de jaren ’90 van de vorige eeuw. Met andere woorden, het camouflagepak, of in militair jargon: het GVT, is al ruim 25 jaar in gebruik. 25 jaar!!!! Hoe zou de Minister van Defensie het vinden als zij kledij zou moeten dragen uit begin jaren ’90? Wellicht belangrijker, hoe zou haar omgeving dat vinden?

Steeds vaker worden Nederlandse militairen geconfronteerd met internationale partners die hen vreemd en meewarig aankijken vanwege hun tenue. Vergelijk het maar met iemand die dagelijks in kleding loopt uit de jaren ’90. Zijn omgeving zou hem al gauw aanzien voor een zielige armoedzaaier die weinig investeert in zichzelf. Buiten het feit dat bijna elk westers leger tegenwoordig in een modern gevechtspak loopt, zoals het multi-cam-pak bijvoorbeeld, loopt Nederland al jaren achter. Hele legers zijn door hun operationele ervaringen erachter gekomen dat hun oude gevechtspakken niet meer aan de eisen van de huidige oorlogsvoering voldoen. Het rare hiervan is dat Nederland vaak dezelfde operationele ervaring deelt, zoals de vele uitzendingen naar Afghanistan, Irak of Afrika. Maar waarom passen andere landen dan wel hun gevechtspakken aan en is Nederland nog steeds niet in staat om zijn militairen in een fatsoenlijk gevechtspak te steken? Sterker nog, in Nederland worden de beste gevechtspakken gemaakt, hoewel daar wel een prijskaartje aan hangt. En omdat geld nog steeds belangrijker is dan het leven van een soldaat, kiest Nederland natuurlijk voor een goedkoop ontwerp en stimuleren zo liever de Chinese economie dan de eigen.

Het Nederlandse leger had eerder de uniformen van TenCate’s DefenderM getest maar koos voor een goedkopere stof van Chinese makelij, ondanks dat het draagcomfort van DefenderM door militairen als positiever was beoordeeld.

Het is typisch Defensie dat ook dit project weer jaren in beslag gaat nemen. Men kan namelijk niet gewoon een product aanschaffen wat ook wordt aanbevolen door de werkvloer. In plaats daarvan moet een project geleid gaan worden door een leger aan ambtenaren (dan wel of niet in een camouflagepak) en gaat het vervolgens de bureaucratische lijn in. Zo wil Defensie het kledingproject internationaal aankopen maar helaas lopen bijna alle partners al in een modern uniform en moet Nederland het toch zelfstandig doen, en dat vinden ze eng.

Gerelateerde afbeelding

Hollandse strijdtenue.

Volgend jaar moeten de eerste kledingpakketten instromen bij Defensie, wat uiteindelijk kan uitlopen tot 2020. Als je pech hebt krijg je dus na 30 jaar je moderne gevechtspak. Ik hoop echter voor de militairen dat Defensie een andere kledingontwerper heeft dan begin jaren ’90. Want het huidige ontwerp heeft meer weg van een oude aardappelzak dan van een strijdtenue voor een warrior. En dan die helm!!!! Met die helmcover met die lussen erop!!!! Elke keer als ik jonge militairen zie met hun smalle schoudertjes onder die gigantische helm moet ik denken aan lopende lampenkappen.

 

29 Reacties

 1. Anoniem

  Ik ben in 1980-1 opgeroepen voor mijn diensplicht mijn gevechtpak was aanmaak datum 1957, dus 3 ouder dan ikzelf. Uitgezonden naar Libanon waar wij warm weer gevechts tenue zouden verstrekt krijgen , problem was dat deze voor jan soldaat alleen te verkrijgen waren in de maat xxxxxl , behalve de officieren die hadden er dat paste, zogenaamde tropenpak nooit gedragen . Want ja als je een patrouille moet lopen kan je toch maar het best een lekker dik gevechtpak aan hebben in 40 graden zon. Een tropen pak is veel belangrijker voor een officier in een airco ruimte. In het kort jan soldaat is gewoon een derde rang burger, het was 36 jaar terug all so en zal ook waarshijnlijk altijd blijven
  Hendrik van der Pol lichting 80-1 post 7-17 UNIFIL

 2. Merkavah

  Interessant om te zien dat een discussie over een groen of groen gespikkeld jasje hier heel wat meer discussie oplevert dan de meer existentionele onderwerpen die gaan over de soevereiniteit van het koninkrijk der Nederlanden.
  Het politieapparaat ben ik al langer van overtuigd dat het tijd wordt voor een geheel nieuwe opzet.
  De onbenuligheid die hier aan de dag wordt gelegd door defensiemedewerkers doet mij inzien dat ook ons militaire apparaat nodig grondig op de schop moet.

  • admin

   Daar heb je wel een punt Merkavah, begin over iemand zijn kleding en het gaat los. Het is ook jammer dat hier een artikel aan gewijd moet worden. Het mooiste voorbeeld vindt je terug in het Israëlische leger (wat aangezien jou naam bekend moet voorkomen) waar zij niet aan ceremoniële uniformen doen omdat zij dat geld liever aan operationele eenheden uitgeven.

 3. Anoniem

  Best frank,

  Waarschijnlijk ben je al van een wat oudere generatie en ben je de laatste 10 jaar niet operationeel geweest anders zou je zelf hebben ervaren dat het hedendaagse pak zeer achterhaald is. Zeker op operationeel vlak (werken met andere nationaliteiten) en in ander klimaat.

 4. Dit onderwerp leeft echt niet onder militairen. Zoals de meeste collega’s, heb ik geen klachten over het huidige gevechtspak. Alles kan beter, maar er zijn nog zoveel andere en belangrijker dingen om te verbeteren.

  • admin

   Beste Frank, op deze site worden nou eenmaal artikelen geplaatst waar niet iedereen het mee eens zal zijn. De kracht van deze site is namelijk u aan te tonen dat er ook militairen zijn die u mening niet delen. En nee, er zal niemand s’ochtends huilend zijn pak aantrekken. Maar net als zoveel onderwerpen, kan het beter, en vooral na bijna 30 jaar. En dan hebben we het nog niet over regenpakken gehad, toch mariniers???

  • admin

   Dan wil ik u vragen welke onderwerpen wel ter verbetering zijn, en dat wel leeft onder de manschappen.

 5. JWZ

  Sterker nog; defensie heeft vorige week bekend gesteld dat het vervangen van het uniform pas in 2019 gaat beginnen en tot 2022 kan gaan duren! Dit is natuurlijk een gekleurd positief bericht vanuit de defensie top omdat zij heel goed beseffen dat dit onderwerp erg leeft onder de manschappen. Dus wederom een voorbeeld van pakken en nat houden.

 6. Eli

  Werkt dit?

 7. Eli

  Wel leuk dat ik de afgelopen 13 jaar als militair, inclusief 4 uitzendingen, nog NOOIT iemand heb horen klagen over onze DPM camouflage en pakken. Verbeteringen aan het tenue en camouflage patroon zijn uiteraard welkom maar het gehuil van de auteur van dit artikel is zwaar overdreven. Klinkt meer alsof de auteur graag wat te zeuren wil hebben over Defensie… aangezien dat tegenwoordig helemaal hip is. Je had je energie beter in wat anders kunnen steken dan dit klaaggezang.

  • admin

   Je hoeft het ook niet te lezen Eli! Verschillende meningen, dat heb je nou eenmaal in een grote organisatie. Jij bent blij met je pak (gelukkig), een hoop andere niet. En het gaat niet om zeuren het gaat om een punt kenbaar te maken. Als zeuren hip is tegenwoordig, dan zal er wel wat aan de hand zijn, toch?

 8. Whisky

  Wat een slechte timing voor dit bericht. Zie hoopjes collega’s het op facebook delen. Ongetwijfeld omdat het aanspreekt, want het gaat over de waan van de dag: het goedkope pak dat je elke ochtend aantrekt. Dat snap ik ook wel.
  De echte kwestie op dit moment is echter dat ons cao-overleg net alweer is geklapt, we er deze maand alweer op achteruit zijn gegaan in salaris dankzij extreem gestegen pensioenpremie en dat er geen enkele oplossing in zicht is. Maar laten we vooral over onze pakken zeuren, kan de minister straks mooie sier maken dat dat ‘enorme probleem’ maar mooi is opgelost. Persoonlijk heb ik liever dat we die duizenden pakken voor alle kazernetijgers nog even een paar jaar later bestellen en dat geld meteen vrijmaken om goed te zorgen voor personeel. Dat is toch het allerbelangrijkst? Wat willen we nu: reservedelen, schroefjes, moertjes en gevechtspakken of een cao en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden? Ik draag dat flutpak nog wel een paar jaar als een collega dan een fatsoenlijk salaris kan krijgen.

  • admin

   Er worden verschillenden berichten gepubliceerd Whiskey. En deze keer gaat het over het tenue de volgende keer over CAO of salaris.

 9. Adriaan

  @Admin: Het tenue van Ten Cate waar u het over heeft is tijdens MINUSMA getest door het KCT en niet goed genoeg bevonden, die waren na 2 maanden al helemaal versleten. De desert multicam pakken van het KCT komen nu van een Israelische fabrikant.

 10. Bram

  Ten Cate levert aan USA, maar is niet goed genoeg voor NLD? Zal wel weer te duur zijn.

 11. admin

  Ik citeer “Zal ze toch een rotzorg zijn als hun maar in hun dikke audi met een gucci tasje en een dooie rat als hoed op de kadaver rond kunnen huppelen. Moet zich kapot schamen. Amerikanen noemden ons in Afghanistan al cheap ass army en gelijk hebben ze! “

 12. Richard

  Ik heb zwaar het vermoeden dat het huidige GVT gebasseerd is op het toenmalige tenue van de PTT. Het zogenaamde “gevechtsjasje” word gesierd door een prachtige pennenzak op de arm om de pakbonnen te tekenen, ritszakjes die net groot genoeg zijn om de laatstgenoemde in op te bergen en een pasvorm die keurig bij het informele karakter van de moderne werkvloer past. Even wat andere kleuren en het logo van de ptt erop en je kan zo post bezorgen.

  En ja, de toenmalige beste print wilde de politiek niet, want dat was gebaseerd op de Erbstarn van de Waffen SS en policor is toch echt belangrijker dan de veiligheid van de militair. Dus toch maar een neutrale en politiek veilige print gebaseerd op de Engelse camo.
  Het afgekeurde erbstarn gvt jasje hangt nu trouwens in het NMM.

  • admin

   Geweldige reactie Richard, had er ooit van gehoord idd vwb de Waffen-SS camouflage. Bedankt voor de aanvulling

  • Ed

   Je bedoeld het flectarn dat in 1984/1985 werd beproefd?
   Destijds kreeg je verschillende redenen van afkeur te horen. Van het het misselijk worden bij de marsverplaatsing door de “dansende” stippen tot het protesteren van verzetslui omdat het op de Duitse camo uit WOII leek.
   In ieder geval werd er weer 8 jaar verspild voordat het DPM Woodland werd ingevoerd.

 13. Ed

  Loopt er al iemand in het, 3 jaar geleden voorgestelde, “flectarn” uniform.

  http://www.tangodown.nl/forum/thread-2218.html

 14. Rob

  Ik hoop dat het snel verloopt, ben in 92-11 bij luchtmobiel de 1e drager geweest ervan, misschien dat ik het daardoor misschien wel nostalgies mooi vind met fijne herinneringen……Ahoeahhhh

  • King

   De eerste die in dat pakkie liepen waren de mannen (off’n en oo’n) van 11 infbat die in mei 1992 hun rode baret hadden behaald. Dat was dus 6 maanden voor jou opkomst als BBt’r bij de B-cie 11 infbat.

Geef uw mening

Thema door Anders Norén

%d bloggers liken dit: