VALKYRIES

De onorthodoxe denktank voor de moderne oorlogsvoering.

Uncategorized

Defensie, wordt het niet tijd voor een nieuwe generatie legerleiders?

Hoe kan het toch dat het zo’n puinhoop is bij Defensie? Uit nieuw onderzoek blijkt dat een ruime meerderheid van het defensiepersoneel geen vertrouwen heeft in het ministerie en de bestuursstaf van de krijgsmacht. Dat is best zorgelijk, maar wellicht ook begrijpelijk. Jarenlang wordt Defensie al bestuurd door ministers die zelden tot geen ervaring hebben met het krijgsbestaan. En daar begint mogelijk de kern van het probleem; de vis begint immers aan de kop te stinken. De krijgsmacht is nou eenmaal een bijzonder stuk gereedschap dat alleen functioneert in de juiste handen van iemand die het krijgsmentaliteit in zijn bloed heeft. Het is niet voor niks dat de meeste conflicten dramatisch aflopen doordat onkundige politici zich ermee bemoeien; een hockeycoach laat je ook geen bokser coachen in de ring. Dit probleem is ook niet op te lossen door meer geld in defensie te investeren. Ja, er kan dan meer munitie en reservedelen worden aangeschaft maar….. is daar het probleem mee opgelost? Of zit het probleem veel dieper?

 

Natuurlijk spelen deze problemen al jaren.  Het is niet alleen de huidige minister en haar staf die niet weet hoe om te gaan met het krijgsbedrijf. Zij hebben echter wel de pech dat, onder andere door internet, niet alles binnenskamers kan worden gehouden. Ongenoegens worden tegenwoordig massaal gedeeld op social-media, waar militairen hun zorgen en frustraties met elkaar delen, net als in de samenleving. Ook het feit dat er een grote groep militairen is die niet meer geloven in het eenzijdige verhaal dat hen jarenlang wordt voorgehouden speelt een belangrijke rol in het wantrouwen. Zij hebben namelijk gekozen voor de krijgsmacht omdat zij hun land willen beschermen of zijn bondgenoten, maar hoelang kan je dat volhouden als politici (die je tenslotte dient), de poorten wagenwijd openzetten voor honderdduizenden kansloze fighting age males (FAM). Elke goed ingelezen militair begrijpt dat dit ooit verkeerd gaat aflopen. Militairen in Mali zien dagelijks honderden FAMs richting Europa trekken die vervolgens met open armen worden ontvangen door politici die maar blijven verkondigen dat Rusland de grootste dreiging is. Deze militairen lezen op internet niet over Russische soldaten die massaal vrouwen aanranden in Zweden, of die hele Europese wijken terroriseren. Deze militairen maken zich juist zorgen of hun dochters in de nabije toekomst nog wel veilig over straat kunnen. Er is niemand binnen de Defensietop die de moed heeft om deze zorgen, die tenslotte onder hun eigen personeel spelen, te benoemen, niemand. Terwijl je van beroepsstrategen mag verwachten dat zij ook moeten inzien dat Europa langzaam begint over te koken, wie dat niet inziet…… is zijn beroep onwaardig.

 

Het zal goed zijn als een nieuwe generatie leiders het stokje gaat overnemen, een frisse wind. Er is behoefte aan leiders die veel meer feeling hebben met de werkvloer en die tegen het systeem aan durven te schoppen als het niet werkt. In de huidige oorlogsvoering is geen plaats meer voor de salonofficier die alleen maar aan zijn carrière denkt. Er is weer behoefte aan onorthodoxe legerleiders die voor hun volk en manschappen durft op te komen. Het zijn deze leiders die weer respect zullen krijgen van hun mannen, en als dit respect er weer eenmaal is, pas dan kunnen we bouwen aan een solide krijgsmacht.

Defensie is verdomme het mooiste bedrijf wat er is! Er bestaat geen grotere eer dan voor een organisatie te werken die verantwoordelijk is voor de veiligheid en vrijheid van miljoenen mensen. Hoe is het dan in godsnaam mogelijk dat zoveel mensen geen vertrouwen meer hebben in deze organisatie? Werk aan de winkel!

 1. Veteraan

  In ieder geval andere leiders dan Middendorp die heel “politiek correct” het klimaat als militair probleem ziet . Wat een stom gehuichel. Zal wel goed zijn voor de carriere van Middendorp. Mocht je bij defensie werken en ook deze menign hebben niet uiten hoor want je wordt al snel weg gezet als “geval” en kapot gepsychiatriseerd. Ik weet alles van dit soort vieze vuile achterbakse trucks. Raar he dat de werkvloer geen vertrouwen heeft in de top van defensie.

 2. Alweer een goed vraagstuk van Admin en ik wil er een stelling naast zetten, want boven aan in het begin zegt Admin, je land verdedigen of een bondgenoot helpen.

  Een bondgenoot is niet meer te vertrouwen zolang er figuren als Merkel en een Verhofstadt achter de schermen aan de touwtjes trekken.

  • admin

   Lees voor bondgenoot: het volk wat de dupe is van de politieke besluitvormingen. Helaas zijn de Duitsers nog te naïeve om in te zien dat hun land ten onder gaat, en de Zweden, de Denen, Britten, ik kan wel even doorgaan….;-)

Geef uw mening

Thema door Anders Norén

%d bloggers liken dit: