Nu iedereen gefocust is op de strijd om Mosul, word er nog weinig aandacht besteed aan andere conflicten zoals:  in de Centraal Afrikaanse Republiek. Zondagnacht braken er nieuwe rellen uit in de hoofdstad Bangui nadat de Franse minister van defensie formeel een einde maakte aan de Franse militaire operatie die hij ”tevens” als een succes beschouwde. Vermoedelijk zijn er zondagnacht ongeveer 10 mensen omgekomen bij afrekeningen tussen gewapende groeperingen in de onrustige omgeving van de islamitische wijk PK5. De slachtoffers van de afrekeningen zijn nog niet bevestigd door de V.N. geleide missie MINUSCA.

Nu Frankrijk zijn operatie Sangaris beëindigt, die 3 jaar geleden werd opgestart om een einde te maken aan de massamoorden tussen moslims en christenen, staat de V.N. er alleen voor. De V.N. macht in CAR bestaat voornamelijk uit Afrikaanse landen, zij zullen nu ‘’mogelijk’’ geconfronteerd gaan worden met milities die de burgers opnieuw zullen gaan terroriseren nu Frankrijk zijn voormalige kolonie ”opnieuw” gaat verlaten.

Inwoners die rond het gebied van PK5 wonen vluchten massaal weg uit angst voor het oplopende geweld. Een AFP-correspondent melde het volgende: ‘’rivaliserende islamitische en christelijke milities teisteren het land opnieuw, zij zijn verantwoordelijk voor een nieuwe golf van bloedvergieten. Vele Centraal-Afrikanen maken zich daardoor ernstig ongerust over het vertrek van de Franse troepen.

Volgens de Franse regering blijven er ongeveer 350 Franse militairen, uitgerust met drones, aanwezig in CAR. Ongeveer 100 daarvan zullen dienst doen bij de V.N.

Botsingen tussen de milities ontstonden vlak nadat de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian zondag de Sangaris missie beëindigde die in 2013 werd gelanceerd om een gevreesde genocide te voorkomen nadat president François Bozizé werd afgezet.

Afbeeldingsresultaat voor centraal afrikaanse republiek conflicten

Begin oktober vertelde Le Drian aan het Franse parlement dat de Sangaris missie, ondersteund met een V.N.-mandaat, een succes was. ‘’We stopte de massamoorden…bevorderde een intercommunale verzoening en een heroprichting van de staat, ondersteunde nieuwe presidentverkiezingen en parlementsverkiezingen,’’ vertelde hij zijn parlement.

Twee dagen voor de komst van Le Drian, werden er ook al 25 mensen gedood door schermutselingen in het binnenland van CAR, waarvan 6 politieagenten. De regering veroordeelde het geweld als een “machiavellistische’’ plot, ontworpen door de vijanden van de vrede.”

Als een van de armste landen ter wereld, heeft CAR zich nauwelijks kunnen herstellen uit de chaos van de burgeroorlog die uitbrak in 2013 nadat Bozize, een christen, door islamitische rebellen uit de Seleka coalitie werd afgezet en daarop hun eigen leider installeerde.

Gewapende groeperingen hebben al die jaren kunnen bloeien gezien de zwakte van de republiek. Een van de belangrijkste boosdoeners in het conflict zijn de islamitische facties van de voormalige Seleka rebellen en de christelijke ‘’anti-Balaka’’ milities ( verzamelnaam voor een aantal christelijke milities) die hun naam refereren aan de machetes die door de rebellen worden gebruikt.

In het conflict zijn er ook burgerwachten gevormd door nomadische, overwegend islamitische Fulani, herders die berucht staan om hun gewelddadige overvallen die zij plegen rond de hoofdwegen van het land. Fulani’s zijn een van de grootste en meest wijd verspreide islamitisch etnische groep in de Sahel en West-Afrika, zij spannen zich onder andere in om de islam te verspreiden in deze regio. Volgens sommige lokale bronnen is men meer bevreesd voor de Fulani herders dan voor Boko Haram.

Het conflict heeft aan duizenden mensen het leven gekost, 4,5 miljoen mensen werden gedwongen hun huizen te ontvluchten. Mocht het conflict weer losbarsten dan moet Europa vrezen voor een nieuwe vluchtelingenstroom. Of de huidige V.N. vredesmacht instaat is om de vrede in CAR te behouden is nog maar te bezien. Echter moet men vrezen dat dit conflict toch zal ontbranden en dat dit kan resulteren in een brand die makkelijk over kan slaan naar andere regio’s. De Fulani’s zullen hierin een grote rol gaan spelen.

Kan Europa nog een conflict aan? Met alle bezuinigingen van dien lopen alle krijgsmachten al op hun tandvlees. Misschien moeten ze Rusland minder aandacht gaan geven en zich meer gaan richten op het voorkomen van een nieuwe vluchtelingenstroom vanuit Afrika.

Afbeeldingsresultaat voor centraal afrikaanse republiek conflicten

Een moslim word gelyncht door een ”doorgeslagen” menigte militairen.