VALKYRIES

De onorthodoxe denktank voor de moderne oorlogsvoering.

Uncategorized

Is de PVV favoriet bij Defensiepersoneel?

‘’PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch baart opzien door uitspraken over de achtergrond van politieagenten. Nederlanders die de PVV van Geert Wilders aanhangen, zouden ‘niets te zoeken’ hebben bij de politie.’’ Maar hoe zit dit bij defensie? Marcouch!!

 Dat de PVV wel is een hoop stemmen kan verwachten vanuit de politieorganisatie is wellicht goed te verklaren. De reden daarachter hoef ik hier verder ook niet uit te leggen. Iedereen die het nieuws volgt weet wel waarom! Tijdens mijn diensttijd kwam ik wel is in contact met collega’s van de Marechaussee. Die vertelde dan dat er een hoop collega’s zijn die de PVV aanhangen. Met name de blauwe poortwachters die verantwoordelijk zijn voor de grenscontroles zien de PVV als enige partij die het probleem benoemt waar zij dagelijks mee geconfronteerd worden. De gatekeepers doen 24/7 hun best om duizenden illegalen kansloze jongeren buiten de poorten te houden maar worden continue tegengewerkt door regeltjes die zijn opgelegd door de politieke elite. Illegalen immigranten hoeven maar; “ik wil asiel, ik wil asiel” te schreeuwen en ze moeten verplicht worden binnen gelaten. Velen zien de PVV, naast het feit dat als je dagelijks word bespuugd, uitgescholden of aangevallen word, als enige partij die voor hen opkomt. En wantrouwen de partijen die; wel woorden, maar geen daden leveren (toch VVD)

De PVV kan wel eens de meest favoriete politieke partij gaan worden binnen de gelederen van Defensie. De advocaat van Geert Wilders, Gert Jan Knoops, liet tijdens het ‘minder-minder’-uitspraken proces al weten dat Wilders veel steun krijgt van mensen binnen Defensie en Justitie.

”Volgens hem heeft hij vannacht een appje gekregen van een ‘zeer hoog gedecoreerde militair’ die hem wilde steunen. Dit deed hij namens een groep militairen die in Afghanistan ‘vol overgave’ had gevochten omdat de ‘vrijheid van meningsuiting ons grootste goed’ is. Knoops citeerde het bericht: ‘Jullie hebben in elk geval onze onvoorwaardelijke steun.’

De reden van de steun kan ook wel eens te maken hebben met de vervelende ervaringen die militairen hebben opgedaan tijdens missies in landen met totaal andere normen en waarden. Een groot deel van de militairen stemde in het verleden op de partij die het ‘t beste met hun organisatie voorhad. De partij die wilde investeren in Defensie, en die het ook aandurfde om militairen op missie te sturen konden op de stem van de militair rekenen. De VVD en het CDA waren jarenlang favoriet bij een grote groep militairen, echter na de vernietigende bezuinigingen op Defensie en wanbeleid voelen een hoop militairen zich verraden door deze gevestigde partijen. Ook het feit dat deze partijen weinig hebben gedaan om de veiligheid van Nederland te waarborgen, iets wat militairen wel belangrijk vinden als je baan landverdediging is, heeft kwaad bloed gezet.

Defensie heeft 3 hoofdtaken:

 • bescherming van het eigen en bondgenootschappelijke grondgebied, inclusief het Caribisch deel van het Koninkrijk.
 • bescherming en bevordering van de internationale rechtsorde en stabiliteit
 • ondersteuning van civiele autoriteiten bij rechtshandhaving, rampenbestrijding en humanitaire hulp, zowel nationaal als internationaal

Welke partijen blijven er dan over? Linkse partijen worden over het algemeen uitgekotst bij onze landverdedigers; zij zien hen over het algemeen als de “grote tegenstander landverraders” voor alles waar zij juist voor staan. De SGP kan veel respect krijgen van de militair, maar niet zijn stem. De SGP is een van de weinige partijen die Defensie een warm hart toedraagt, het nadeel is alleen dat je dat gedoe met geloof erbij krijgt. Dat is misschien interessant voor de moderne kruisridder, maar niet voor de ‘infidel’.

Waarom dan de PVV?

De reden waarom de PVV veel stemmen kan krijgen van Defensiepersoneel is eigenlijk vrij simpel. Omdit uit te leggen citeer ik graag uit een onderzoek van antropoloog Michelle Schut van de Radboud Universiteit.

Citaat:  Tijdens militaire missies hebben soldaten vaak contact met onbekende culturen en andere normen en waarden. Soldaten op missie komen regelmatig situaties tegen waarin het gedrag van de lokale bevolking of van hun coalitiepartner botst met hun persoonlijke waarden. Schut: ‘Ze nemen  corruptie waar. Of de omgang met gevangenen of vrouwen kan in de ogen van Nederlandse militairen hard zijn.’

 Schut geeft het voorbeeld van de zogenaamde ‘theejongens’ in Afghanistan. ‘Dat zijn jonge jongens die thee inschenken voor sommige lokale commandanten, maar soms meer diensten verrichten.’ Een Nederlandse militair trof een commandant lepeltje-lepeltje aan met een jongetje. ‘Hij koos ervoor om daar op dat moment niks van te zeggen, omdat ze werden aangevallen.’ Het voorbeeld geeft het spanningsveld aan tussen aan de ene kant ‘respect’ hebben voor de andere cultuur, wat ook tot cultuurrelativisme kan leiden, en aan de andere kant je eigen waarden bewaken.  Einde citaat.

Uitgezonden militairen hebben dus mogen kennismaken met onbekende culturen met andere normen en waarden. Dat deze soldaten vaak niet zulke positieve herinneringen hebben overgehouden aan deze culturen is best te begrijpen. Velen zijn namelijk getuige geweest hoe minderjarige meisjes werden overgeleverd/uitgehuwelijkt aan oude mannen, hoe jongetjes openlijk werden gebruikt als kleine seksslaafjes door Afghaanse elites en dat vrouwen op grote schaal werden verkracht. Vol walging hebben soldaten, onder druk van de politiek, dit moeten accepteren. Voor velen was het misschien een troost dat het een ver-van-m’n-bed-show was en waren wellicht opgelucht dat zij in een land leefden met westerse normen en waarden, waar vrouwen nog veilig over straat konden lopen zonder de angst aangerand te worden en waar meisjes niet hoeven te vrezen om uitgehuwelijkt te worden aan hun oude oom.​

Door de grote immigratiestromingen van deze onbekende culturen richting Europa worden deze veteranen weer geconfronteerd met de walgelijke aspecten van deze culturen die zij zo verafschuwden. Via social media, want de policor media laat het niet zien, worden massaal nieuwsberichten gedeeld waarin men leest over kindhuwelijken in Nederland, over grootschalige verkrachtingen in Zweden, vrouwen die lastig worden gevallen op straat door MENA (Middle East-North Africa) jongeren, meisjes die worden aangerand in zwembaden. Al deze omgangsvormen die zij vol walging hebben waargenomen in Afghanistan, Irak of Mali zien zij nu terug op eigen bodem. De soldaat stemt niet meer op de partij die hun graag op de zoveelste avontuurlijke uitzending stuurt, maar in plaats daarvan kiest de soldaat nu voor een partij die opkomt voor de eigen cultuur. Een cultuur waarin hun dochters veilig kunnen opgroeien, voor velen is de PVV de enige partij die daar voor opkomt.

 

 

 

 

 1. Anoniem

  Correct. -Dienend militair

  • admin

   Dienend militair, dank voor uw reactie. Hopelijk kunt u een handje helpen door collega’s enthousiast te maken voor Valkyries. Dank

Thema door Anders Norén